ENKÄTER

 

Utvärderingar

Aktuella utvärderingar
Administrera
Hjälpsida

Visa resultat

Här kan se resultatet från utvärderingen och exportera statistiken till ett annat program. Det går också att göra en enkel filtrering genom att klicka på svarsalternativen och kommentarerna eller en avancerad filtrering genom att använda knappen längst ned.


Fysiska arbetsmiljön på fysikteknologsektionen 2009

Status: Avslutad
Öppen för svar: 2009-04-12 - 2009-05-05
Antal svar: 155
Procent av deltagarna som svarat: ?%
Kontaktperson: Kärnstyret, F-sektionen»

1. Trivs du i våra föreläsningssalar och lektionssalar, såsom GD, FB och FL-salar? Varför/Varför inte?

154 svarande

Ja»104 67%
Nej»50 32%

Genomsnitt: 1.32

- ibland är det lite kallt» (Ja)
- Bör dock sägas att ventilationen i GD är på tok för kraftig/kall och i DD är undermålig (går inte att sitta där inne och arbeta utan att må illa efter)(dagtid).» (Ja)
- men fruktansvärt kallt i GD under vinterhalvåret!» (Ja)
- FB:s tavlor är irriterande eftersom de är raka och inte riktade mot publiken» (Ja)
- Dock lite väl kallt under vintern i nämnda salar. Svårt att se tavlan i FB, likaså vissa FL-salar.» (Ja)
- Dom är ok och relativt funktionella.» (Ja)
- God ventilation, bra stolar, bra tavlor» (Ja)
- Man kan hänga där när man vill och plugga såvida den salen inte används till något just då. » (Ja)
- De flesta salarna är helt ok. Det har varit väldigt kallt i GD, men nu efter påsk verkar det ha blivit bättre.» (Ja)
- Jag föredrar ju dessa salar över t.ex. hör- och kemisalar. De är i närheten och man börjar ju bli ganska hemtam i dem. Däremot är väl främst GD och även FB till viss del, lite kalla ibland.» (Ja)
- Dock för kallt i salarna på vintern, drar för mycket» (Ja)
- Kommentar till FB: Dålig sikt från platser ute på kanterna, på grund av tavlornas placering "i ett plan". Bättre vore om yttertavlorna vinklades inåt en aning.» (Ja)
- Det enda man kan klaga på är väl värmen under vinterhalvåret...» (Ja)
- De är rymliga och nu är de fräscha också. Toppen!» (Ja)
- De är okej, inte mera, men absolut inte sämre.» (Ja)
- Ofta kallt i GD.» (Ja)
- GD är väl fortsatt kall och elendig antar jag i och för sig» (Ja)
- Men de kan göras mysigare, ex signes kan utvecklas till något som man kan "hänga" vid» (Ja)
- Många trappor dock...» (Ja)
- Dock dålig med utrymme för kläder/väskor samt för fötterna(!)» (Ja)
- GD kan vara kallt!!!! (Och nu det senaste, även för varmt)» (Ja)
- FB är klantigt utformad, borde vara stolar i mitten istället för en trappa, eftersom åskådarläktaren är såpass nära tavlan placerad blir problem vid stora betraktningsvinklar, framförallt pga reflektioner i tavlorna från de annars trevliga fönstren, (bra mörkläggningsgardiner) men även pga av att tavelstolparna skymmer tavlorna då man sitter långt ut på kanten. Det sistnämnda förundrar speciellt och borde inte vara ett så stort problem som det är om man väljer tavelsystem med tanke på läktaren. Nomad har dålig täckning i FB, men det ser jag personligen inte som ett stort problem. Vad gäller FL-salarna så blir luften därinne varm och dålig under välbesökta räknestugor, men det kan man knappast gnälla så mycket på, eftersom vi förmodligen vistas fler därinne än va salarna är dimensionerade för. Ombyggnationen av GD är en stor besvikelse, I många avseenden är den redan i sämre skick än innan renoveringen, då dåligt materialval i stolar och skrivskivor har mött ett onormalt slitage. Det verkar inte som om man har tagit hänsyn tll att den enda, och frekvent använda, metoden att ta sig in till de inre platserna mitt i salen är att klättra på stolsryggarna, då de inte har hållit för belastningen och flera skruvar har lossnat. Det känns som om problem hade kunnat undvikas om de som utförde renoveringen hade satt sig in i hur salen skulle användas. Dåligt.» (Ja)
- men det är kallt i många föreläsningssalar» (Ja)
- GD är jättedålig på alla sätt, kall, ful, gammal... Men resten är bra.» (Ja)
- Dom fungerar bra men kanske börjar bli lite slitna, speciellt FL-salarna.» (Ja)
- Något höga ryggstöd i GD nu för tiden. Sitter man långt ut på kanten i FB är det svårt att se den tavla som sitter diagonalt, de skulle vinna påa tt bli lite vridna in mot mitten.» (Ja)
- Men i vissa FL-salar står ibland för många bord så att man inte få plats mellan borden med sin egen stol.» (Ja)
- GD är jättebra, förutom temperaturen såklart. FB har bra fönster som gör jättemycket för humöret och energinivån (även om folk alltid envisas med att dra ner gardinerna), men det är svårt att se tavlorna om man sitter på kanterna i salen. Kan man inte vinkla in tavlorna lite som på Hörslasvägen? Borde bara vara att flytta ett par skruvar väl? FL är av varierande kvalitet, men det enda gemensamma dåliga är väl att det är svårt att se nederst på tavlan om man sitter långt bak.» (Ja)
- Möjligen lite kallt i GD på vintern resp. lite varmt på sommarn.» (Ja)
- FB är en jättetrevlig föreläsningssal, framför allt eftersom den är så ljus. Därför är det tråkigt att man skall behöva dra ner gardinerna för att de som sitter på ytterkanterna skall kunna se de yttre tavlorna utan ljusreflexer. Finns det ingen möjlighet att vrida in de yttre tavlorna så att reflexproblemet reduceras?» (Ja)
- Det är bra. Man skulle dock kunna sätta in någon bättre ventilation i GD. Det är ganska vanligt att det är alldeles för varmt eller kallt.» (Ja)
- Man ser lätt fram till tavlan och hör allt även om man sitter långt bak. Dock kan luftkonditioneringen i GD kyla alldeles för mycket så man behöver sitta med jackan på för att inte frysa.» (Ja)
- windows-datorerna är onödiga» (Ja)
- FL-salarna har fin patina och mycket trevlig utsikt över origogården genom de stora vackra fönstrena. Hela det gamla fysikhuset är en njutning att vistas i! GD är vintertid alldeles för kall, men i övrigt en bra sal. FBs bänkar är alldeles för krökta, vilket leder till att man hamnar lite långt ifrån sin bänk om man sitter i kröken...» (Ja)
- Det är dock lite kallt i GD då och då.» (Ja)
- Bra salar, (utom den dåliga ventilationen i GD)» (Ja)
- GD är ofta väldigt kall eller totalt oventilerad.» (Ja)
- Funkar oftast jättebra. Men under vinterhalvåret är de jättekalla vilket gör det jobbigare att koncentrera sig.» (Ja)
- Fast GD verkar ha ett underligt fel som gör att det antingen är kokhett o stinker svett eller svinkallt» (Ja)
- Mysigt, rent och snyggt oftast. Inte modernast kanske, men det får inte bli för kliniskt modernt och opersonligt heller. Trivs t.ex. bättre i Origo än MC2.» (Ja)
- Det är kallt, blåsigt och dåligt med plats i FB-salen. Det är dåliga vinklar i FB, så man ser endast alla tavlorna när man sitter i mitten» (Ja)
- Ibland riktigt dålig luft i GD. Speciellt nu när det är så varmt ute.» (Ja)
- GD och många hörsalsvägar är speciellt på vintern (men i GD"s fall även ofta på hösten och våren) allt för kalla. » (Nej)
- väldigt kallt i GD ibland, också trångt för benen» (Nej)
- Det är kallt och för dåligt benutrymme i GD.» (Nej)
- Salarna är ibland för kalla (mest GD och FB). I FB är det svårt att se alla 6 tavlorna om man inte sitter i mitten av salen, vilket inte är möjligt för alla då salen är full.» (Nej)
- De enda salar på F som vi använder på mitt mastersprogram är FL-salarna och de är riktigt dåliga. I höstas var det problem med att lamporna blinkade och annars så är det ju bara felbyggda så man inte ser något.» (Nej)
- GD är för stor för att sitta längst bak men det behöver man ju inte, FB borde ha vinklade yttre tavlor. I övrigt så är det bra att vi har mycket fl-salar för tentaplugg osv.» (Nej)
- FB är värdelös. Enda platserna som man ser alla tavlorna ifrån är de i mitten och man kommer knappt åt internet.» (Nej)
- FB är trevlig och bra. Det är på vissa tider av dygnet problem med att solen glänser på tavlorna så att man inte kan se speciellt mycket från vissa platser, men det går ju rulla ner gardiner för fönsterna. GD har jag inte varit i på ett tag. Den har blivit bättre efter ombyggnationen iaf, fräschare. För några vintrar sen var det helt orimligt kallt där inne, något som säkerligen påtalades flertalet gånger. Var några som hade med sig termometrar och mätte temperaturen till 12 grader. Man satt med fullvintermundering inomhus och frös, försökte anteckna med vantar på sig. Det var väldigt dåligt den vintern, det borde ha åtgärdats klart snabbare. Det är kanske CF som är ytterst ansvariga, men sektionen skulle isf tryckt på mer så att saker hände. I FL-salarna är det väldigt dålig luft. Jag har en förmåga att somna på lektionerna i FL-salarna och jag är säker på att det beror på luften. Den bästa känslan är när man på rasten kan gå ut i korridoren utanför och andas ordentligt. Något gällande ventilationen borde tänkas över. Kanske är ventilationen som är underdimensionerad helt enkelt. Ett ventilationssystem som låter för mycket eller som genererar under/övertryck är dock minst lika påfrestande, så det är ett svårt projekt.» (Nej)
- FB behöver nya tavlor, man har jättedålig sikt från kanterna, varför är inte tavlorna vridna. Det finns inte heller stark trådlös signal i FB, litar de inte på att vi inte kan konsentrera oss på föreläsningstid?» (Nej)
- Tråkigt att behöva säga det, men framför allt GD är i behov av fler ändringar. Temperaturen har nästan undantagslöst varit obehagligt låg under hösten och vintern, och det är ganska trångt och otympligt att ta sig till och från platser och jag upplever personligen lokalen som mörk. Av dessa är det framför allt temperaturregleringen som är mycket angelägen att åtgärda. FB tycker jag är bra, ljusare än GD och bättre med plats. FL-salarna är helt okej, men om det går att göra något för att förbättra synligheten till tavla, och tavelutrymmet skulle det göra mycket för att göra undervisningsaktiviteterna i FL-salarna lättare att följa.» (Nej)
- Kallt!» (Nej)
- GD är kallt och FL-salarna har dålig ventilation» (Nej)
- GD är kall, FB för liten» (Nej)
- det är mycket kallt i de större föreläsningssalarna under vinterhalvåret, det blåser även kalluft» (Nej)
- För kallt, dragit och i GD ont om benutrymme.» (Nej)
- GD - för kall FB - Alldeles för långt från stol till bänk FL - Svårt att se vad som skriv på tavlan» (Nej)
- Nej, miljöerna är förfallna men sterila. GD har fått upprustning vilket är bra. Men vi dödliga använder ändå aldrig GD. Föreläsningssalarna borde egentligen följa amfiteatrarnas exempel.» (Nej)
- Inte i GD, kallt under vinterhalvåret. Ofta så kallt så att det är svårt att koncentrera sig» (Nej)
- hmm skulle ha en 1-5 - skala här, jag trivs i dem, men de är inte felfria, luften i GD är inte jättebra alla gånger. FB är bra, FL är bra. » (Nej)
- För lite benutrymme i GD om man är över 1,40.» (Nej)
- Utom att det är för fruktansvärt kallt på vintern. Jacka, vantar och halsduk, samt tjocka vinterskor inne vill jag inte ska vara ett måste under den kalla tiden. Förutom det är allt väl.» (Nej)
- För dålig ventilation i FL salarna, annars bra.» (Nej)
- På tok för kallt!...I frågan ang DD så skulle det vara bra om vi studenter skulle kunna öppna fönstren själva. » (Nej)
- Ofta dålig luftkonditionerat och varmt i både gd och fl-salarna» (Nej)
- Inget benutrymme i GD där vi mest håller till vilket gör att jag får ont i knäna. Dessutom är GD riktigt kall under vinterhalvåret, jag satt med jacka och vantar på när det var som värst men nu när det blir varmt ute blir det instängt, varmt och unket istället.» (Nej)
- För små bänkar i GD, de andra salarna går bra.» (Nej)
- En Nja fråga egentligen. FB är en jätte fin sal som jag tycker används alldeles för lite. GD går också an. FL-salarna däremot tycker jag verkligen skulle behöva en upprustning. Om man jämför med övriga sektioner så ligger standarden på dessa långt under snittet.» (Nej)
- Slitna, dålig luft. FB är bra.» (Nej)
- Öhm? De kunde ju kanske renoveras lite. Ok FB å GD är snygga å bra nu men FL salarna e ju ett skämt. Byt iaf gardiner eller nåt...eller tvätta dem nån gång.» (Nej)
- för kallt» (Nej)
- Hur ventilationen i GD är styrd är ett av världens stora mysterier. Bra funkar den inte. » (Nej)
- I FB har man ingen chans att se de yttre tavlorna om inte alla gardiner är nerdragna. GD känns som en bunker.» (Nej)
- FB är bra, men svåråtkommlig. GD är klaustrofobiskt mörk. Jag trivs alltid mycket bättre på hörsalsvägen, mer tavelutrymme. Närmre till att gå ut på rasten, nära till Bulten och DC.» (Nej)
- GD har en tendens att bli antingen jättekallt eller jättevarmt. » (Nej)
- För stort. Har tröttnat på det då börjar känna mig för gammal för sektionen (började 2003). Förknippar salarna med dåliga resultat. » (Nej)
- Slitet och unket, framför allt i GD» (Nej)
- Låg standard.» (Nej)
- Tråkiga! FB är ganska obekväm, dåliga stolar. FL-salarna är jätte-dåliga, dock bra ventialtion men jätte-obekväma stolar och inredningen är ju jätte-ful. » (Nej)
- För kallt i GD! Men FB och FL är ju ok.» (Nej)
- luften i gd måste fixas» (Nej)
- GD och FB är bra men FL-salarna är direkt olämpliga för genomgångar på tavla då de är trånga, luften blir dålig, föreläsarens röst hörs inte och man ser dåligt när man sitter långt bak.» (Nej)
- FB kan vrida tavlorna för de på sidorna.» (Nej)
- GD var bättre förr! Man ser ju inte för de höga ryggstöden. Sen hade fler tavlor varit najs.» (Nej)
- GD för kall, FB för trång» (Nej)
- De blir ofta jättekallt i salarna speciellt under vintern. Det är som om att klockan 10 stängs all värme av och man får ta på sig jacka och vantar för att kunna stanna kvar. » (Nej)
- Inte gd. Efter att den blev "uppfräschad" så ser man inte över bänkraden framför och man har inget benutrymme. Som om inte detta var nog så har den dålig akustik också. FB och FL-salarna är bra.» (Nej)
- Jag tycker de är slitna. De behöver fräschas upp.» (Nej)

2. Trivs du i de studiearbetsplatser som erbjuds i F-huset idag? Exempelvis fysikbiblioteket och studietorgen på våning 7 i MC2? Varför/varför inte?

150 svarande

Ja»108 72%
Nej»42 28%

Genomsnitt: 1.28

- Använder mest FL-salar som studieplatser, det funkar bra. Lite trångt i tentaveckorna men annars bra, bra för gruppstudier.» (?)
- Brukar ej utnyttja dessa platser.» (?)
- » (Ja)
- dte kunde varit mer växter för ett mer levande och kreativt tänkande!» (Ja)
- Fysikbiblioteket är bra, studietorgen är mindre bra eftersom det inte finns några fönster där. Å andra sidan vet jag att det finns de som uppskattar det med.» (Ja)
- Salarna i MC2 är väldigt bra, gärna fler av den typen.» (Ja)
- Finns gott om lokaler, med bra stolar och bord.» (Ja)
- Saknar mindre rum som är tystare än tex bib.. Tycker att ljudvolymen kan vara alldelles för hög..» (Ja)
- Trevlig miljö, lite väl mycket trasiga stolar på vissa platser. Skulle vilja ha fler platser där man kan grupparbeta utan att störa (speciellt i tentatider :) )» (Ja)
- det finns många och någon är alltid behagligt tom» (Ja)
- Allt är klockrent. Det enda jag har att klaga över skulle vara att ibland sitter det folk och har förstudiesamtal på torgen i mc2, och när man kommer dit känner man att man inte vill störa och kanske letar efter en annan plats. Det lär finnas andra lokaler som man kan ha förstudiesamtal i (handledarnas kontor? labbsalar?). Det är ju bara en liten liten sak, men kanske intressant i alla fall. » (Ja)
- Jag tycker framför allt om studietorgen - även om lamporna uppför sig lite konstigt där ibland. Jag tror att biblioteket skulle tjäna på ljudbrytare här och där. Ljudnivån går ju som bekant upp lite extra ibland - och det är väl främst variationen som är störande i den lokalen. Däremot anser jag att det i tentaveckorna är ont om studieplatser. Och då räknar jag även in FL-salar, Signes, GD och FB.» (Ja)
- Det behövs dock fler grupprum.» (Ja)
- Inget att klaga på» (Ja)
- Fysikbiblioteket har jag utnyttjat en del. Det har fungerat bra med att kunna sitta så pass många på ett och samma ställe. Själva biblioteksfunktionen hade också varit trevlig att ha kvar någonstans för den delen, men jag skulle inte vilja ta bort studieplatserna som de är nu.» (Ja)
- Men det finns sällan plats» (Ja)
- Är ändå svårt att få en bra studieplats under tentaveckorna ibland.» (Ja)
- Finns alltid någon lugn plats att studera på» (Ja)
- Lågt användningstryck, lätt att hitta platser där man kan jobba relativt ostört» (Ja)
- Signes borde fixas till som det varit prat om länge. » (Ja)
- Sitter ofta i biblioteket, mycket bra studieplats, lagom tyst» (Ja)
- Sitter ofta där.» (Ja)
- Men brukar inte alls vara där. Så långt dit =).» (Ja)
- men lätt stökigt» (Ja)
- De sjuder av flitighet...» (Ja)
- Bibioteket är för "kalt", vore schysst med lite mjukare material och inte bara bord och stolar.» (Ja)
- Bra att det finns tillgång till tysta läsesalar på vån 7 MC2, vistas ofta där, och jag upplever att alla studenter respekterar tystnaden. Lite förvirring tycks råda kring huruvida även Fysikbiblioteket är stängt för högljutt grupparbete, kanske för att ordet "bibliotek" ingåt i namnet.» (Ja)
- Men önskar att det fanns mer studieplatser. Speciellt i tentatider kan det vara svårt att hitta en bra studieplats.» (Ja)
- Tycker det är konstigt att dom har låst studierummen kollektorn, acceptorn, dontatorn osv. Utan dem finns inte så många grupprum kvar » (Ja)
- Tysta rummet är jättebra, liksom biblioteket. Särskilt det lilla rummet brevid biblioteket, mot DD. Torgen är väldigt torftiga och inget man sitter vid i första hand såvida man inte behöver manualerna till ExpFysen.» (Ja)
- lyset släcks i fysikbiblioteket för tidigt på kvällen (om man tänder så släcks det någon minut senare)» (Ja)
- Lugnt och tyst :)» (Ja)
- Det funkar bra, men Signes är ju grymmast. Dock skulle det inte skada med nya möbler dit. Skulle även vara trevligt om man kunde fixa någon plats med lite soffor/fåtöljer där man kan sitta. Så som längst upp i trapphuset utanför GD, eller som man har borta vid maskin, bredvid Bulten.» (Ja)
- Mycket bra lokaler» (Ja)
- men det behövs fler studiearbetsplatser» (Ja)
- Fysikbioblioteket hade gärna fått vara lite mindre öppet. Det är iochför sig trevligt att kunna se sig omkring, men ibland vill man helst gömma sig bakom en bokhylla eller dylikt. Som det är nu blir jag lätt distraherad av andra bord om jag inte sitter och tittar in i väggen. Det vore kanske inte en så dum ide att ställa tillbaka några hyllor?» (Ja)
- Men det behövs mer» (Ja)
- Bra variation, många olika typer av lokaler, många platser.» (Ja)
- Det skulle inte skada med en plats som var till för tyst, enskilt arbete.» (Ja)
- Oftast för hög ljudnivå. Skulle vara bra om det fanns flera och mindre studiearbetsplatser» (Ja)
- Men jag brukar inte anväda dem. Jag tar en ledig FL-sal om jag vill räkna. I de salarna finns det tavlor med kritor och jag tycker det är lättare att tänka med tavlor och kritor. Mer överblick, kanske.» (Ja)
- Tyvärr skräpas det ner alldeles för mycket, och några av dem är låsta.» (Ja)
- Tråkigt att inte alla grupprum i MC2 är öppna bara» (Ja)
- Alla studieplatser i F-huset känns sterila och tråkiga. Sterilt och tråkigt kan vara bra i vissa fall men det vore trevlig med några studieplatser som inte känns som ett mentalsjukhus. » (Nej)
- Skulle vilja ha fler väl avskilda mindre studiearbetsplatser (typ 2-4 personer). » (Nej)
- Omysiga» (Nej)
- Biblioteket är ok men oftast för högljutt. Borde delas in med skärmar osv... Studietorgen och tystrummen är för tråkiga, omotiverande, inget dagsljus, tråkig inredning mm.» (Nej)
- Det finns GU-studenter där men vi har ingen tillgång till deras lokaler. » (Nej)
- ... men det innebär inte att det är något fel på ställena. Jag föredrar lite mer avskiljt, med internetaccess nära, och gärna nära till te. Tror inte egentligen att de är i något stort behov av översyn?» (Nej)
- Det behövs bättre stolar, med RYCKSTÖD, och bättre ventilation ( fysikbiblioteket!)» (Nej)
- Jättedummt att de låste rummen i MC2 så som ledningsbandet etc.» (Nej)
- Alltid upptaget, och biblioteket har dålig luft. Då är detbättre att sitta här eller hur» (Nej)
- Det är helt enkelt inte en särskilt trivsam miljö.. Sterilt, tråkigt. Det finns mycket trevligare ställen på Chalmers. Vi använder mest klassrum pga deras funktionalitet.» (Nej)
- Luften är dålig i fysikbiblioteket och det är ofta mycket fläktljud eller dylikt i torgen.» (Nej)
- Föredra att plugga hemma, lugnare. Men för grupparbeten är det bra.» (Nej)
- Biblioteket är väldigt tråkigt att sitta i och plugga men borde ju vara den naturliga stället att studera i.» (Nej)
- Studietorgen är instängda utan någon kontakt med omvärlden. Studiebåsen i Tysta Rummet har knarrande stolar. Tycker studiesalen vid Laplace fungerar som ett gott föredöme.» (Nej)
- Fruktansvärt dåliga! det skapar ingen pluggkänsla, det är bara stolar och bord. Jag skulle knappt kalla det en "miljö"» (Nej)
- Jag skulle vilja ha mindre grupprum för 5-10 personer istället för stora torg.» (Nej)
- Biblioteket är för öppet så det blir en hög ljudnivå. Det räcker med att en person pratar så störs alla som sitter där. Ställ dit bullerdämpare eller bokhyllor med böcker i.» (Nej)
- Fysikbilbliotetek är lite för kalt och studietorgen har för många förbipasserande och är utan fönster.» (Nej)
- tex. biblioteket behöver lite avgränsningar» (Nej)
- Inte särskilt trevliga miljöer, och överallt är det för kallt (fast bibl. är trevligare än forskarhuset (MC2 är på andra sidan canyon))» (Nej)
- Använder Matematikhusets lokaler» (Nej)
- Gillar inte att sitta bland så mycket folk. Tycker det borde finnas mer "grupprum" för projektarbeten och liknande. Väldigt svårt att hitta sådana ställen att sitta på.» (Nej)
- Inga fönster. Väldigt sterilt» (Nej)
- Så sterila, Avsaknad av små grupprum som man kan sitta å diskutera i utan att störa folk. Varför itne bara sätta upp nån form av skämrväggar i bibliotket?» (Nej)
- för ingen mobilmottagning och för mycket genomgüng av folk» (Nej)
- För lite fönster. Trivs bra i kårhusets grupprum, kemientren och vid hissen utanför laplace. Inte bra studiero. Hade varit bättre med fler små rum. Rummen i MV-L är jättebra! Studieplatser vid laplace ok också. De i "röda rummet" är instängda utan utsikt.» (Nej)
- Fysikbiblioteket är för högljutt!» (Nej)
- Har tröttnat på dem och förknippar dem med dåliga resultat oftast. Trivs bättre i kårhuset mm.» (Nej)
- För trångt och dålig standard.» (Nej)
- Dom är helt sterila och odekorerade. Saknar fönster. Ibland slitna. Bullriga (utan bullerskydd). Framförallt finns det inga rastplatser i anslutning. Fokus är den enda rastplatsen och den är långt bort. » (Nej)
- Fysikbiblioteket är väl ok, men mc2, hallå? vem vill sitta i ett akvarium utan fönster? Varför gör man inte studiesalar högst upp i mc2 med utsikt över stan alt i soliden högst upp?? Varför har vi ingen inspirerande miljö??» (Nej)
- mycket ångest, signes funkar bättre, även grupprum i forskarhuset, de borde vi få använda mer. som de på åning 6 och 8» (Nej)
- Biblioteket blir lätt fullt. » (Nej)
- Pluggar nästan aldrig där så jag vet inte riktigt om de är bra.» (Nej)
- Jag har tröttnat på att sitta där. Det grundar sig mest på att man är väldigt skoltrött och gärna ser att sommarlovet kommer nu.» (Nej)
- Biblioteket är för sterilt och öppet, det skulle behövas lite växter och skärmar för att dämpa ljudnivån.» (Nej)
- Ledningsbandet, valensbandet motsv är alltid låsta... Skulle vara bra med fler grupprum...» (Nej)

3. Använder eller brukar du vistas i sektionens gemensamma lokal, Focus? Varför/varför inte?

154 svarande

Ja»98 63%
Nej»56 36%

Genomsnitt: 1.36

- Möjlighet att värma mat, sitta ner och äta den, diska. Trevlig miljö att bara slöa (även plugga) i.» (Ja)
- Värma mat och socialt bekvämt» (Ja)
- Jag äter lunch där» (Ja)
- bra ställe att hänga och träffa F-are» (Ja)
- Det finns ganska bra, om än lite ostädat ibland, kök = bra att laga mat där. Utöver det finns soffor och flipper = Bra ställe att hänga på/i. » (Ja)
- Som student behöver man ju en sådan plats. Man behöver kunna värma sin mat eller laga den. Dessutom är flipper och sällskap trevligt.» (Ja)
- Jag äter lunch där vanligtvis.» (Ja)
- NJA. Delvis på grund av den extrema överbeläggningen under höstterminen skaffade jag mig vanan att försöka vara på andra platser. Jag äter ändå ganska ofta medhavd mat i Focus.» (Ja)
- Brukar äta lunch där» (Ja)
- well, micros...» (Ja)
- Hur kan tekniska fysiker som ändå är tänkande själar fortfarande vägra att sopsortera? det finns en sorteringsmöbel som knappt ingen använder. Istället slänger man glas,metall och brännbart i de stora sopsäckarna. De här sopsäckarna måste bort och sektionen borde snarast arbeta fram en miljöpolicy som är gemensam för alla föreningar och som bland annat borde reglera sopsoretering vid användade av fokus. Förutom vi lata studenter är det väl griniga pensionärer och efterblivna som är så här dåliga på att ta ansvar. Dessutom brukar sopsäckarna stå och lukta illa i korridorer eller framför brandsläckaren jämte focumama.» (Ja)
- inte mycket, trångt på lunchen , men det har blivit lite bättre sen det möblerades om. » (Ja)
- Äta lunch» (Ja)
- för att micra mat» (Ja)
- Men itne under lunch, det är för trångt för det. » (Ja)
- Mikrovågsugnar.» (Ja)
- äter där» (Ja)
- Focus känns lite som hemma. Inte som hemma-hemma, men ändå som det ställe där man hör hemma och det ställe alla är.» (Ja)
- Värmer mat där. Dock blir man mer än lovligt irriterad när någon har gjort en kass "antal sittplats"-optimering, och därmed inte kan äta sin mat där.» (Ja)
- Jag är hungrig på lunchen :)» (Ja)
- Bra med spis, även om de är långsamma. Äter aldrig lunch där, bara middag. Ont om microvågsugnar. Dåliga och långsamma micros. Minst 1kW hade varit rimligt.» (Ja)
- För att det finns micros. Är där sällan om jag inte ska äta. Men den är bra till arr.» (Ja)
- det är trevligt och bra med att det finns kök. fler mikrovågsungar som kan placeras längs en vägg utanför köket (men undanskymt) skulle jag vilja ha» (Ja)
- Ganska sällan.» (Ja)
- Känns naturligt att gå dit. Köerna till köket verkar ha minskat drastiskt sedan lp 1 och lp2.» (Ja)
- Äter bara där. » (Ja)
- För att fixa lunchlåda.» (Ja)
- Inte jätteofta, men ibland.» (Ja)
- Använder lokalen på lunchen.» (Ja)
- jag äter och är där, flipper!» (Ja)
- Mitt andra hem.. finns allt, kök, spel, vänner vad kan man mer önska..» (Ja)
- är för liten» (Ja)
- Det trevliga umgänget, flipperspelen, köket, fantomen. Det blir ganska fullt framåt lunch numera, vilket iochför sig är trevligt, men ett utvidgat Focus skulle inte sitta fel. » (Ja)
- Ja sektionsaktivitet är bra» (Ja)
- Bra ställe att träffa folk.» (Ja)
- Man är så illa tvungen att äta regelbundet. » (Ja)
- Dödens ofta» (Ja)
- Men bara sällan. Mest för att jag inte har vägarna förbi och har mycket att göra på eftermiddagarna/kvällarna.» (Ja)
- Den ligger för långt bort från föreläsningssalarna. Laplace ligger bättre till Det går att gå in genom föreläsningssalen.» (Nej)
- Endast lunch. Focus är gammalt och smutsigt, behöver renoveras.» (Nej)
- Focus är sunkigt!» (Nej)
- Det är oftast väldigt mycket folk där. Den är också oftast ganska ostädad.» (Nej)
- Mat äter jag hemma, flipper klarar jag mig utan. När det var öppet till Laplace så var vi där en hel del. Det kändes som en fräschare omgivning med mer plats vid mikroplatserna (vilket behövs vid rusningstid). Under perioder studerade vi där inne. Nu är det låst för F:are vad jag vet, men det har säkert sina anledningar.» (Nej)
- Focus är mörk och dyster.» (Nej)
- smutsigt och äckligt» (Nej)
- Ofta väldigt trångt » (Nej)
- känns ofta smidigare att äta lunch på andra ställen» (Nej)
- Det kryllar av konstigt folk, jag skulle aldrig kunna tänka mig att förtära något i denna omöjliga miljö.» (Nej)
- Äter lunch hemma, har sällan någon annan anledning att komma till Focus.» (Nej)
- Äter inte lunch där, och varför skulle man annars gå dit?» (Nej)
- Ganska avtändande med själva städgrejjen. Plus att det ligger avsides.» (Nej)
- Otroligt äckligt!! Smutsigt, litet och trångt.» (Nej)
- Tycker det är så ofräscht. Dessutom hatar jag flipper.» (Nej)
- Det är alltid kaos i Focus på lunchen, det sista jag blir sugen på är att äta. Under resten av tiden finns dte ingen anledning att vara där.» (Nej)
- Den är jätteäcklig» (Nej)
- Även här känns standarden väldigt låg och jag känner mig inte rofylld nog att sitta och äta där. Skulle behöva ett ansiktslyft i form av nya möbler etc. Köket är heller inte så mysigt. Om man kollar på LaPlace istället så är det mycket frächare eftersom de inte har någon spis! Folk kan väl laga sin mat hemma så blir det inte så skitigt? Allt som behövs är mikrovågsugnar och diskho så man kan diska matlådan.» (Nej)
- Har varit där "några ggr" under fem år. Trevligt lunchställe.» (Nej)
- Äter mest lunch i kårhuset eller hemma. Orkar inte med trängseln i Focus på lunchen. Är inte sektionsaktiv på något sätt så jag har ingen anknytning dit, hänger hellre hemma hos mig eller hos vänner.» (Nej)
- luktar för jävligt» (Nej)
- Gjorde förr. Är numera "för gammal"» (Nej)
- Vidrigare å äckligare lokal får man väl leta efter. Jag vet ryktesvägen sektionen har rätt mkt pengar till övers...varför itne bara anställa en städfirma? ha Laplace som förebild, där kan amn ju aif äta anständigt.» (Nej)
- Inte längre. Jag vet inte varför. Det känns inte som det givna centrum som det var förut, men det har nog mest att göra med att jag har "brett ut mig" över hela Chalmers. » (Nej)
- Det är bara fullt med ettor där, man får inte plats» (Nej)
- Känner mig för gammal för det. Känner inte folket och har hittat andra lokaler att umgås i istället. » (Nej)
- Så grisigt!» (Nej)
- För låg standard och för trångt.» (Nej)
- Miljön i Fokus är bedrövlig. Buller från flipper och på luncher från att det är för mycket folk. Köket är ofta äckligt. Miljön är dessutom inte alls estetiskt tilltalande. Som en mellanstadiematsal ungefär. » (Nej)
- Det är rätt sunkigt. » (Nej)
- Inte gärna längre. Det var synd att de inte tog chansen då för 4 år sedan när det var nytt att göra något riktigt jävla bra. Det fanns de med ambitioner, men det tystades ner. Fina bruna golvplattor på utsidan av baren, åh festligt, bra idé? Tristare sektionslokal får man leta efter.» (Nej)
- Har sällan vägarna förbi där» (Nej)
- Brukar äta lunch i Signes mest, är mycket folk i Focus. Men annars är ju Focus bra så sett.» (Nej)
- Bara sällan» (Nej)
- Lokalerna är direkt äckliga. Gången mellan Focus och hissen har luktat konstigt ett bra tag nu.» (Nej)
- Hänger mest i den föreningslokal, den förening jag är med i fogar över. Focus blir lätt överfullt och stökigt.» (Nej)
- Det är stökigt, högljudt och luktar märkligt...» (Nej)
- Gjorde det mycket mer F1, F2, går nu i F3. » (Nej)
- Inte nu längre, bor närmare Chalmers än jag gjorde de första åren och hinner därför hem under lunchen numera. Förut värmde jag mat där ofta.» (Nej)
- Äckligt, luktar och är högljutt.» (Nej)

4. Trivs du i sektionens gemensamma lokal, Focus? Varför/varför inte?

151 svarande

Ja»101 66%
Nej»50 33%

Genomsnitt: 1.33

- Ja, men tyvärr är det lite trångt. Och köket är lite för smutsigt. » (Ja)
- Flipperspelen låter så mycket att jag mår dåligt när jag sitter i sofforna och äter middag! Jag får ont i huvudet av det förbaskade eländet!» (Ja)
- Saker kan bli bättre fräschare men på det hela taget en bra miljö. Flipperspel samt musik stör ibland oerhört mycket och gör miljön jobbig. Möjligt att stänga av all sorts ljud från flipper på lunchen? Lite smalare stolar hade varit praktiskt också. Ofta är Fokus väldigt fullt på lunchen, kanske ett rent mikrorum i intilliggande lokal möjlig?» (Ja)
- Det är plats och sitta och man försöker göra det hemtrevligt iaf.» (Ja)
- den är stor, ren, och har många sittplatser. Bättre sen ommöbleringen.» (Ja)
- Där finns allt man behöver=)... använder inte köket så mycket. bra med spel och fantomen och dagstidingar... om växteriet sköter sig så tycker jag att det är trevligt med växter. flipperspelen är bra.» (Ja)
- Skön stämning, även om det är ganska litet i förhållande till hur mycket folk som brukar vara där. Kanske aningen trångt med bord och stolar och sånt också, men annars hade ju inte alla fått plats att sitta. Focus hade som sagt behövts vara lite större för att husa alla, speciellt nu när TM är med i sektionen också, men jag trivs jättebra där.» (Ja)
- Folk är ju där hela tiden, inte alls som I:s sektionslokaler. Dessutom är det bra ett kök. Kanske köpa in en ny elvisp?» (Ja)
- Trevligt att sitta där och prata eller äta.» (Ja)
- NJA. Efter de senaste ändringarna har Focus fått en rymligare känsla och blivit klart trevligare och mer inbjudande. De inre delarna (närmast MC2) känns » (Ja)
- ostädat ofta» (Ja)
- det är en mycket trevlig lokal, speciellt nu när den ska piffas upp» (Ja)
- mysigt, men är inte där så ofta» (Ja)
- Det är lite halvmysigt.» (Ja)
- Det skulle kunna vara hemtrevligare...» (Ja)
- den är ok, men det känns som vi skulle ha nåt lite större, särskilt eftersom det kommer ytterligare en tm-kull nästa år. något ljusare hade vart upplyftande oxå » (Ja)
- Mer soffor som DP lagar.» (Ja)
- Men trångt och lite enformigt. På tok för lite microvågsugnar.» (Ja)
- Den är schysst även om den är lortig. Men gillar automaterna etc» (Ja)
- Men det är hög ljudnivå.» (Ja)
- Grym högtalarplacering...» (Ja)
- ja men kan vara för sunkigt ibland» (Ja)
- Men i korridoren till Focus där alla föreningsrum är kan man inte gå förbi utan att få kväljningar och vara nära på att spy. Man kan tro att lukten inte ens kan saneras bort, för då borde det gjorts vid detta laget.» (Ja)
- Tycker faktiskt den är förhållandevis bra, men möblerna börjar bli slitna och det är ofta för dåligt städat just i köket. Men det har iaf varit förhållandevis lätt att hitta gaffel i vår.» (Ja)
- Men borde verkligen fräschas upp, kan inte tänka mig att den skulle godkännas om den skulle bli inspekterad» (Ja)
- Kanske inte skulle vara fel med nån mikro till.» (Ja)
- ja och nej, det behöver rustas upp, och det behöver inte vara så dyrt. nu verkar det som om sektionen ska få en ny lokal?» (Ja)
- Trivs, men de borde skötas bättre av gemene F/TM-are» (Ja)
- är för liten» (Ja)
- Köket känns emellanåt lite väl skabbigt, och sofforna hade gärna fått bytas ut. Annars trivs jag ypperligt!» (Ja)
- Fast den nya möbleringen är så trång» (Ja)
- Men aldelles för trångt på lunchen... behövs fler microvågsugnar eller att hilbert tas i besittning» (Ja)
- Det är bra stämning. Sofforna är najs.» (Ja)
- Inget fel på lokalen i sig men den skulle behöva rustas upp lite. Eller allra helst bli lite större :)» (Ja)
- det är en källarlokal full med F-teknologer» (Nej)
- Se ovan.» (Nej)
- Focus är sunkigt!» (Nej)
- Den borde anpassas mer för lunch och mindre för fest, och ta bort de ljudliga flippren som ger en noppror under lunchen och tar upp en massa plats.» (Nej)
- se föreg. fråga.» (Nej)
- se ovan » (Nej)
- trångt och inte särskilt fräsht» (Nej)
- För hög ljudnivå, och mycket folk.» (Nej)
- Alltid brist på gafflar. För mycket folk» (Nej)
- Det kryllar av folk, jag skulle aldrig kunna tänka mig att förtära något i denna miljö.» (Nej)
- Alldeles för stökigt och högljutt, exempelvis idiotiskt att ha flipperspelen där. Känns smutsigt och slitet» (Nej)
- Skitigt. Skaffa städerskor istället för ettor.» (Nej)
- Ovanstående anledning. » (Nej)
- Den är för liten lunchtid, känner mig stressad av allt folk. Trångt i köket. Stundvis oacceptabel nivå på grisigheten kring spisar och i microvågsugnar.» (Nej)
- Allt är vitt eller grått och gjort av betong. Mysfaktor=0.» (Nej)
- Se tidigare svar» (Nej)
- Se fråga 3.» (Nej)
- Köket ser i allmänhet värre ut än toaletten hemma när man varit upptagen under en längre tid och inte hunnit städa. "Skit överallt" :p Resten av lokalen är fin. Dessutom mycket folk på rimliga tider, men det är ju ett rent subjektivt problem.» (Nej)
- Det är trångt och lite halvsunkigt på något vis. Odiskat i köket, skräpigt och saker överallt. Jag har ingen önskan att vara där så det är lite irrellevant om jag trivs eller ej.» (Nej)
- Se fråga 3» (Nej)
- för mycket oväsen==flippermaskinerna! borde vara förbjudet att spela under lunch» (Nej)
- Mycket tråkig lokal, fula detaljer i tak, väggar, golv samt inredning. Antagligen tråkigaste sektionslokalen på Chalmers..» (Nej)
- Trångt och väldigt svårt att få mikroplats. Sedan har man tröttnat på stället också efter att ha gått här i massa år. » (Nej)
- Väldigt omysig lokal som känns skitig och anonym. » (Nej)
- För smutsigt och klibbigt!» (Nej)
- Det är lite sunkigt» (Nej)
- Se ovan.» (Nej)
- Se ovan » (Nej)
- Det är väl lite väl skitigt i köket för min smak, men det är OK. Fast det känns som om det är mycket bättre i år en förra året. Själva salen blev mycket trevligare efter ommöbleringen.» (Nej)
- Tänk om folk kunde lära sig diska och städa ordentligt, då skulle det se så mycket trevligare ut i köket» (Nej)
- Samma som fråga 3.» (Nej)
- korridoren mellan hissan och focus luktar fan» (Nej)
- Focus blir lätt överfullt och stökigt. Okej för kortare besök, men inget jag skulle vilja vara hänvisad till som lunchrum dagligen.» (Nej)
- se ovan» (Nej)
- Nja, helt ärligt går jag hellre någon annanstans på t.ex. lunch där det är lite lugnare. Flipperspel är ett störande moment ibland. » (Nej)
- För hög ljudnivå under lunchen. Snälla stäng av flipperspel och jukebox när det är som mest personer där. Annars är det för trångt, ofräscht, ostädat och sletet. Men den nya möbleringen är fin. » (Nej)
- Den är riktigt sunkig.» (Nej)
- Dålig städning.» (Nej)

5. Trivs du i F-husets datorsalar? Varför/Varför inte?

152 svarande

Ja»90 59%
Nej»62 40%

Genomsnitt: 1.4

- ja bra placering av datorer och det finns oftast datorer lediga, bra arbetsmiljö och socialt» (?)
- windows-datorerna är onödiga» (?)
- Men det är för varmt och för DÅLIG LUFT i t 4009 och t 4011 , DD.» (Ja)
- Luften/ventilationen är dock undermålig.» (Ja)
- DD vån 4 brukar vara alldeles för varm eller kall om det är mycket folk i den. Lagom temp. mot kvällar, men på dagen är de ofta riktigt obekväma.» (Ja)
- Bra att det finns stora och små» (Ja)
- Ta bort windows på datorerna vån 7. Många gör sina grupparbeten vid datorerna medan andra vill ha helt knäpptyst. Jag föredrar att kunna prata med mina projektkamrater, kanske kan det finnas en datasal för ensamvargarna så de slipper bli arga på oss andra? » (Ja)
- DD är väldigt bra!» (Ja)
- när skrivarna funkar och alla inte är fulla.» (Ja)
- Trivs gör jag väl. Jag tycker det är ett konstigt val att köra tunga klienter ute i datorsalarna för varje enskild arbetsstation. Intuitivt känns det som att det skulle gå att ha tunna klienter i salarna vilket skulle fått ner energiförbrukningen där (vilket hade lett till att det inte behövts lika mycket kylning för att hålla temperaturen OK. Förr när det var en tillhörande 20" (?) CRT till varje dator var det ju helt orimligt, bara på elkostnaderna hade ett inköp av TFT-skärmar sparats in på ett år eller två, vilket ju senare också genomfördes, tack och lov) samt att det borde vara mer robust än nu. Det är väldigt ofta som det står obrukbara datorer. Ibland kickar de igång efter en omstart vilket det står att man "absolut" inte får göra själv utan att man ska kontakta teknisk service. Jag är dock inte ens säker på hur jag kontaktar dem, och antagligen görs det inte så ofta om det kräver insatsen att man mailar. Jag antar att de har ett övervakningssystem så att de ser vilka klienter som inte är uppe, men antingen missar det många hängda datorer eller så har de inte resurser att ordna det. Gällande tunna klienter osv så tror jag att det vore lönt att iaf räkna på om det inte finns pengar att tjäna. Elförbrukning bara måste gå ner tycker jag (både för själva datorerna och kylsystemet), servicekostnader bör bli lägre (inte så lätt för folk att pilla själv på något) osv. Jag har hört att det finns sektioner även på Chalmers som använder ett sånt system (vissa delar på M?).» (Ja)
- DD rockar fett, dock så skulle de gärna få fixa ventilationen i DD-vån4 och kanske tillåta att man öppnar fönstren.» (Ja)
- rivs bättre på våning 7 än i DD. Högre ljudnivå och konstiga temperaturer i DD. (kallt på sommaren och varmt på vintern... vad kostar inte detta i kyleffekt?) Fråga: Står samtliga datorer påslagna även nattetid? I så fall ett oerhört energislöseri, det måste väl finnas tekniker för att stänga av datorerna automatiskt vid bestämda tider?» (Ja)
- luften i DD är dock inte alltid den bästa, det är kvavt då det inte är iskallt där inne» (Ja)
- Dock har dd aldrig rätt temperatur, antingen för kallt eller för varmt, vån 7 är bättre.» (Ja)
- I det stora. Men dålig ventilation i DD» (Ja)
- Datorsalarna är mycket bra. Jag är nöjd, det är bättre.» (Ja)
- Bra, men kan gärna få bättre stolar.» (Ja)
- Men stolarna behöver fortfarande bytas ut...» (Ja)
- Värme/ventilation i GD undermålig. Detta problem har funnits länge.» (Ja)
- Konstig luftkonditionering i dd vån 4. Kallt på vintern och svinvarmt på sommaren.» (Ja)
- DD är kanon, men luften är ofta dålig.. annars är jag mycket nöjd. » (Ja)
- Dålig luft drar ner betyget» (Ja)
- Många, bra datorer. Kan bli lite varmt ibland.» (Ja)
- Bra ergonomi. Kan dock bli instängt och svettigt på eftermiddagen.. Dessutom sitter datorn i vägen för benen, datorn borde vridas 90 grader.» (Ja)
- Det är trevligt på våning 7 där de är lite mindre. Sitter även ibland i den större på våning 4, men inte om jag planerar att sitta en längre tid. Det är sällan man inte får tillgång till dator. Bra.» (Ja)
- Men det är hög ljudnivå. Ibland är det svårt att få tag i en dator så det skulle vara bra om det fanns fler. Det skulle även vara bra med en till skivare för de två som finns krånglar ofta i tentatider.» (Ja)
- Jag är gansk alikgiltig till dem, de är datasalar varken mer eller mindre...» (Ja)
- För det mesta är det bra, kan dok vara jävligt varmt på vån 4. Sen tycker jag att det vore bra med fler små (kanske äns mindre) datasalar. Alternativt lite avgränsningar i den stora.» (Ja)
- I allmänhet ja, men inte när de ockuperas av datorspelande högljudda personer som inte tar någon hänsyn» (Ja)
- Dom fungerar bra. Speciellt de på våning sju då de är lite mindre vilket gör att man inte stör så många om man siter och gör projektarbeten eller liknande. Datorsalarna är dock ofta väldigt fulla och har hört något om att GU fysik har tillgång till dessa vilket jag finner lite konstigt då de knappt räcker till för Chalmers fysiker.» (Ja)
- Datorer!» (Ja)
- plan 7 är grymt, skönt med mindre datasalar. 8 datorer är lagom, på plan 4 är det för många i samma rum. För mycket folk och för varmt. Hmm, jag verkar lite folkskygg...» (Ja)
- Eg både ja och nej. Vån 7 är väldigt bra å trevlig att sitta i medans ventialtion å anant i vån 4 inte funkar så bra. Ofta för varmt å för stökigt å alldeles för månag som spelar spel. » (Ja)
- de är ok, men inte sa mycket mer» (Ja)
- Använder sällan dem. » (Ja)
- jag tycker det skulle vara bättre om några av windows-datorerna gjordes om till linux-burkar eftersom de ofta står tomma» (Ja)
- DD funkar, men datasalarna på vån 7 är bättre.» (Ja)
- ev. för varmt ibland» (Ja)
- Dom är många det är bra. Men högt fläktljud och helt sterila. Datorer och väggar. Inget på väggar eller färg eller något estetiskt över huvud taget » (Ja)
- Om man sitter i datorsalen på våning 7 med skrivaren i är det lite störande ljudmässigt. Kanske kunde ställa skrivaren i korridoren eller nåt.» (Ja)
- Man borde göra så att man kan öppna fönsterna i DD. Det blir så jävla varmt ibland.» (Ja)
- För många windowsdatorer och svenska tangentbord. För några år sedan när vi fortfarande hade sunmaskinerna kvar så var det amerikanska tangentbord överallt. Det var mycket bättre! De amerikanska (och brittiska med för den delen) tangentborden passar mycket bättre till att skriva latex och matlabkod än de svenska.» (Ja)
- Funkar bra förutom när det är fullt överallt, fler salar?» (Ja)
- Ventilationen på våning fyra är mycket dålig.» (Ja)
- Kan bli väldigt dålig luft och varmt i DD» (Ja)
- FIXA LUFTKONDITIONERINGEN!» (Ja)
- Lite mycket skrivar-lukt kanske, kan inte vara hälsosamt» (Ja)
- Ja och nej, är ofta väldigt fullt, speciellt när ettorna har sina labbar i div kurser.» (Ja)
- DD blir fortfarande lätt för varm eller kall. Spelandet har minskat drastiskt sedan det var som värst och stör inte längre alls på samma sätt.» (Ja)
- Men ta bort WINDWOS» (Ja)
- Fast skrivarna är ett jävla helvete ibland...» (Ja)
- Men de är ofta fulla eller bokade så det kan vara svårt att hitta några datorer» (Ja)
- Både och. Sjuan funkar fint om det finns plats men dd undviks helst. Stolarna är trasiga.» (Ja)
- Hoppas bara fler stolar byts ut på våning 7 (origo-huset). Många är mycket slitna och vickar löst fram och tillbaka.» (Ja)
- Samma där att det blir riktigt dålig luft.» (Ja)
- DD är antingen för varm eller för kall. Jag vet inte vad som orsakar detta, men någonting är det. Våning sju är bättre, men jag tycker det är onödigt att vi har två windows-salar, dessa brukar nästan aldrig vara fulla, medan linux-salarna ofta är det. » (Nej)
- För varmt och kvavt, massor datorer fungerar ej, antingen helt döda eller upptagna och det är omöjligt att veta om dom varit tomma mer än 20 min , skrivaren fungerar nästan aldrig. Grymt bra att ni kör linux!» (Nej)
- Dålig luft, trångt.» (Nej)
- Många trasiga stolar, ofta problem med temperaturen.» (Nej)
- dålig luft» (Nej)
- Enda anledningen jag ser till datorsalar när man har en laptop är att skriva ut och skrivarna på F fungerar ju ändå aldig när man behöver dem.» (Nej)
- Stolarna har gett mig ryggbesvär.» (Nej)
- Den är kvalmig och varm. Ventilationssystemet behöver ses över.» (Nej)
- Jag gillar de små salarna på vån. 7, men DD vån. 4 är ingen favorit vad gäller temperatur, ljudnivå (ibland) och lukt (ibland). Eluttagen bör gås över och ersättas med icke-livsfarliga alternativ. Jag har tidigare varit på ITS om detta, men det är väldigt störande när det inte finns papper i skrivarna under tentaveckor och när förstudier/rapporter ska lämnas in.» (Nej)
- Just nu är det alldeles för varmt i datorsalarna på våning4, går knappt att arbeta där! Det hade dessutom varit bra med bättre stolar...» (Nej)
- DD skulle verkligen behöva göras om. Ventilation som ger lämplig temperatur och bra luft är klart viktigast, men ärligt talat borde man vid tillfälle se över ergonomin. Skärmarna är lägre placerade än vad som är nyttigt för de flesta. Kanske skulle man ibland byta Focus-städning mot att gå över tangentbord och möss i DD med alkohol...? DD är också ofta (över)full och trång. Kapacitet att ta fler människor skulle vara bra. Något för att dämpa ljudet skulle också vara mycket värdefullt. Jag säger det igen. Ventilationen skulle verkligen behöva åtgärdas. Datasalarna på plan 7 är rätt bra, ljusare, lugnare. Även här skulle man behöva se över ergonomin. Datasalarna nere vid matematiska vetenskaper är bra på de flesta sätt. Bra möbler, renare, ger ett välskött intryck. Välfungerande datorer. Jag vill dock minnas att även de kan bli ganska kvava när de är fulla, och ska man ändå se över ventilationen kanske man ska undersöka möjligheterna att dimensionera om. Jag säger det igen: Ventilationene i DD behöver ses över.» (Nej)
- DD är det dålig temperatur i och på vån 7 är det alltid fullt utom i windows-salarna som är tomma.» (Nej)
- Dålig luft!» (Nej)
- antongen för kallt eller för warmt! Hur svårt kan det vara att ha en lagom temperatur där inne?» (Nej)
- UNIX-system. Vidare är temperaturerna ofta obehagliga och luften dålig.» (Nej)
- Det behövs fler datorer, och bättre ergonomi. Vi arbetar heltid här inne!» (Nej)
- DD är alldeles för varmt!!!! fixa ventilationen ffs!!» (Nej)
- HUR SVÅRT KAN DET VARA ATT FIXA TEMPERATUREN I DD PÅ VÅNING FYRA?!!!! fortfarande asvarmt och när de slår på kyla så blir där askallt. » (Nej)
- jättekonstig ventilering i dd på plan 4. antingen för varm eller kallt. för många datorer på samma ställe. Går inte att använda till något vettigt förutom datorlabbar. måste använda plan 7 som snabbt blir fullt. Till de nya salarna vid torgen bör burkarna placeras separat så att bättre ljudnivå erhålls.» (Nej)
- Det är för varmt och dålig luft.» (Nej)
- Brukar vara för dålig luft och är antingen för stor eller för små för mig» (Nej)
- Endast lite på våning 7 men våning 4 är helt hopplös att sitta i.» (Nej)
- Alltid dålig luftkvalitet! Fattar inte att man inte kan ordna det. » (Nej)
- Ofta för varmt. Behövs en till skrivare.» (Nej)
- DD4 är ofta väldigt kvavt. DD7 brukar vara knökfullt förutom vid Windowsdatorerna.» (Nej)
- För varmt och jag har en egen dator som är bättre.» (Nej)
- Där finns windowsdatorer, varför? De salarna är ofta tomma och datorerna är trögare än de andra. Musmattorna är värdelösa.» (Nej)
- På våning 7 är det bra men inte i DD. Där luktar det svett och är ofta väldigt varmt. Att det inte finns några handtag på fönstren gör inte saken bättre.» (Nej)
- Går inte att andas. Högljutt.» (Nej)
- Temperaturen och luften är värdelös där inne eftersom man istället för att ha reglerat ventilationen stängt av den helt och fått en negativ spiral tack vare datorerna.» (Nej)
- tempraturen.. för kallt.. just nu e de ok» (Nej)
- De fyller väl sitt syfte men det vore synd att säga att jag trivs... » (Nej)
- Det är varmt och för mycket folk. Man är friare med laptop.» (Nej)
- Kassa stolar och folk som spelar spel och skränar trots spelförbud under vissa tider.» (Nej)
- Ventileringen är väldigt dålig, antingen är det på tok för varmt och kvavt eller så är det för kallt.» (Nej)
- Det är datorlådor ivägen för benen, mycket högljudda datorer och skrivare placerade mitt i rummen, (varför inte tunna klienter, och skrivarrum?), dålig temperaturreglering. DD låter som en jet-kabin.. Vån 7 dock OK.» (Nej)
- Överlag inte den bästa temperaturen i DD. Ofta lite för lite datorer som fungerar/finns till godo.» (Nej)
- Ofta trångt, problem med skrivarna, luktar illa. » (Nej)
- För mycket liv när vissa elever spelar spel och inte tar hänsyn till att folk arbetar. Även om de flyttar på sig om det är fullt så stör det ändå i och med att de skriker och stojjar. Finns bara en lösning, ta bort alla spel på datorerna!» (Nej)
- ALLDELES för varmt i DD. Fönstren måste gå att öppna. Man blir helt slut i huvudet där inne.» (Nej)
- För mycket dataspelande och alldeles för dålig luft» (Nej)
- För mycket folk, för hög ljudnivå och för många som spelar.» (Nej)
- Framför allt på våning 4 blir det fruktansvärt kvavt. Ibland blir man nästan yr.» (Nej)
- Det är antingen för varmt eller för kallt. Borden är för låga. Det borde finna höj- och sänkbara bord så man kan variera sig. » (Nej)
- Mycket dålig luft. Ingen direkt tillgång till att öppna fönster.» (Nej)
- vån 7 är bra, dd är dålig pga för många personer och för varmt. » (Nej)
- Jag tycker att det stundtals är lite dålig luft i speciellt dd. Plus att det oftast är för varmt. » (Nej)
- Det är väldigt varmt. Varför har de stängt av ventilationen?» (Nej)
- Antingen 100% ac eller väldigt varm. Kan inte Styret hyra in Bengt Lennarsson (Reglertekniken) så att han kan utveckla ett fungerande reglersystem?» (Nej)
- Mycket dåligt klimat i DD. För varmt, för kallt, allt möjligt...» (Nej)
- Det är väldigt varierande temperatur i DD. Ibland är det isande kallt, men de senaste dagarna har det varit alldeles för varmt.» (Nej)
- Den stora datasalen på våning 4 är alltid så varm och alla datorerna låter ofantligt mycket, skulle vara bättre med lite mindre rum som på våning 7.» (Nej)
- Alldeles för varmt och dålig luft på vån 4» (Nej)
- DD luktar svett» (Nej)
- För få datorer. För varmt. För mycket oväsen. Obekväma stolar (inte de nya som dök upp för någon vecka sedan). För mycket windowsdatorer som bara tar upp plats.» (Nej)

6. Det är idag inte tillåtet att spela spel på datorerna i DD före klockan 17. Har du upplevt utbrett datorspelande som ett störande problem för studierna?

154 svarande

Ja»42 27%
Nej»92 59%
Ingen åsikt»20 12%

Genomsnitt: 1.85

- Spelar själv sällan före kl 17, och frågar alltid studerande i närheten först Skulle dock påstå att spelande kl 21 på en fredag är mycket oskyldigt, och inte borde slås ner på av cubsec som sker nu » (Ja)
- HAR upplevt detta, dock inte längre» (Ja)
- Jag är medveten om att man kan skicka undan folk om de är i vägen, men ibland blir väl spelande lite för högljudda.» (Ja)
- Ibland, men det har blivit bättre den senaste tiden» (Ja)
- Jag jobbar helst med mina datorrelaterade uppgifter annorstädes i alla fall, men det är klart att om det finns möjlighet att spela spel istället för att jobba så kan det hända ibland. I några få fall kan spelaktiveterna dessutom vara oönskat högljudda. Jag tycker att det är ett fungerande arrangemang som det är nu.» (Ja)
- Då det inte går att logga in pga lanande!» (Ja)
- Datorspelande kan man göra hemma, eller på lämplig plats i Uganda. Här sysslar vi med annat, som att fylla i enkäter.» (Ja)
- Det är inget problem i sig att folk spelar spel, men grupper av spelare som sitter och skriker åt varandra kan ibland uppfattas som störande.» (Ja)
- Absolut!!! bort med det» (Ja)
- Bra att regel finns, dock följs inte denna alltid.» (Ja)
- Den regeln har gått mig förbi, men jag håller med i den. Regeln efterföljs inte och borde annonseras hårdare. Upplever att "spelproblemen" har minskat på senare tid.» (Ja)
- Problemet är nu borta tack vare den nya regeln.» (Ja)
- Verkligen!» (Ja)
- MYCKET STÖRANDE!! Ta bort spelen eller lås datorerna för spelande före kl 17! Inte mer än rätt! Mycket störande när halva DD är fullt med folk som spelar och gapar till varandra.» (Ja)
- Inte så farligt med själva spelandet men det bidrar till att folk skriker till vilket är lite störande.» (Ja)
- Enormt störande! Ryck grafikkorten eller nåt..seriöst» (Ja)
- Ja, när folk också känner att de måste gapa till varann när de spelar. Det borde de kunna räkna ut själva att det stör. » (Ja)
- Märkte det så sent som i förmiddags.» (Ja)
- Lek kan man göra annan stans.» (Ja)
- Mycket störande, folk kan väl spela hemma! Varför ska skolan stå för en lekplats efter kl 17 när det faktiskt finns mycket folk som pluggar då med?» (Ja)
- Den regeln visste jag inte om, men bra!» (Ja)
- Några enstaka gånger, men jag upplever somsagt att problmet har minskat i omfattning. » (Ja)
- Ibland är det det och attityden är ett problem. Man verkar tycka att spelande är någon slags rättighet.» (Ja)
- Har inte upplevt det som jättestörande. Alla har sina sätt att pausa från skolan och det kan jag ta hänsyn till. Men det blir lite jobbigt när för många datorer ockuperas och ljudnivån höjs. » (Ja)
- Ja, det kan vara mycket jobbigt ibland. » (Ja)
- Mer av den anledningen att jag själv varit den som spelat, vilket distraherat mig från studier. Men jag måste säga att jag försöker hålla mig till rådande regler och inte spela innan 17.» (Ja)
- Det finns undantag, ibland spelar folk spel på luncherasten, och är då högljudda. Jag har inget poblem med att de spelar, utan just de att folk (då oftast i DD) pratar högt med varandra när de spelar. » (Nej)
- Folk spelar ändå. Ingen idé att förbjuda om ej efterlevs och inget sätt finns att kontrollera det från förbjudarens sida. Problemet verkar vara att folk inte har sunt förnuft och lämna ifrån sig datorerna om man bara spelar och det är brist på datorer lediga samt att hålla låg ljudnivå. Ljudnivån skulle kunna lösas med en dedikerad datasal för ensamvargar (tips för dessa är Chalmers biblioteket förresten, där är det så gott som dödstyst) men det förstnämnda är svårare. Vet inte hur versamt det skulle vara att införa en etikdel i tex datorintron där man diskuterar detta, men tyvärr är det det närmsta en lösning jag kan komma på just nu.» (Nej)
- Det är trist att det är reglerat, i vissa fall kan det vara bra att få spela spel. Själv spelar jag inte men andra ska få göra det som de vill tycker jag.» (Nej)
- Sådana regler är bara löjliga, men man kan ju tycka att de som vill spela kan använda egna datorer. Då får de ju dessutom spela bättre spel...» (Nej)
- det är ju bara att flytta på dem... låt folk spela när de vill, det är ett ypperligt sätt att förstöra deras studier men inte alla andra som inte spelar. Jag spelar inte...» (Nej)
- Har inte upplevt det personligen. Nyttjar inte datorsalarna speciellt ofta heller men jag har aldrig blivit utan plats för att det suttit folk och spelat, och spelandet i sig stör mig inte.» (Nej)
- De flästa sköter det snyggt, och det har blivit bättre.» (Nej)
- Hög ljuda diskussioner, ej relaterade till något arbete, är ett betydligt större problem.» (Nej)
- Jag tycker regeln är lite löjlig och tror inte att den behövs. Det kan vara så att andra har stört sig mycket men det har aldrig stört mig.» (Nej)
- jag har aldrig haft problem med det, spelare "blockerar" aldrig datorer, utan har vett att flytta sig om någon behöver datorn till arbete. aldrig upplevt spelare som störande, och jag antar att personer som skulle göra det säger ifrån isf. » (Nej)
- Det har pratas om de som spelar, men det är lätt att be dem att flytta och jag har inte känt mig störd.» (Nej)
- Ibland vid panik att behöva skriva arbeten, men oftast inte» (Nej)
- Någon enstaka gång då folk väsnas nåt så otroligt men jag har själv spelat spel och tycker inte jag stör då jag inte utbrister ngt plötsligt.» (Nej)
- Däremot ofta upptagna datorer pga spel.» (Nej)
- Jag tycker det känns lite konstigt med sådana regler, vi ska väl föreställa vuxna.» (Nej)
- En liten datorsal har ibland använts för gemensamt spelande av en grupp studenter (för ngt eller några år sen, har inte varit där på ett tag), och det var inget problem enligt mig.» (Nej)
- Jag har under en period varit en av spelarna, det är ett skönt avbrott i pluggandet. Generellt har jag upplevt ett högre tryck på datasalarna det senaste året, det är ibland svårt att hitta en dator att jobba med. Det skulle ju bli ännu svårare om folk spelade på dagtid, vilket jag inte tror är fallet längre.» (Nej)
- nej inte direkt. men om det skulleinträffa at det är full och folk sitter och spelar spel sa är det irriterande» (Nej)
- Detta kände jag inte till. Detta är naturligtvis alldeles galet. Det är ju inte så att man inte pluggar efter kl 17. Jag är negativ till förbudet.» (Nej)
- det är bara att be dem vara tysta och be dem flytta på sig om man själv ska göra skolarbete. jag spelar inte själv men förstår att många tycker det är skitskoj. förstår även om t.ex. en F1:a kan se det som ett problem att be t.ex. en datorspelande F3:a att flytta på sig, men jag tycker det egentliga problemet ligger i att utvecklas personligt så att man törs be F3:an flytta sig om F1:an ska göra skolarbete» (Nej)
- Oftast inte. Enstaka tillfällen när det har varit trångt (vill minnas att lp2 när ettorna har alla sina programmeringslabbar är en sådan period) blir man lite irriterad för att det är svårt att hitta lediga datorer. Det ska ändå lite till för att man ber någon flytta på sig, fastän de spelar.» (Nej)
- det sköts bra, och om folk spelar så görs det med hänsyn av de som studerar» (Nej)
- inte efter att problemet uppmärksammades» (Nej)
- Om jag blir störd sätter jag på musik så störs jag inte längre» (Nej)
- Så länge det inte sitter folk och spelar när det är tokfullt och andra behöver datorer» (Nej)
- Jag tycker inte att mina studier har krävt att jag suttit så mycket i datorsalarna.» (Nej)

7. Idag finns det ett antal datorer som erbjuder Windows istället för Unix. Är de väl placerade och till antalet väl avvägda? Varför/Varför inte?

154 svarande

Ja»42 27%
Nej»75 48%
Ingen åsikt»37 24%

Genomsnitt: 1.96

- bra att det finns någon, skulle kunna vara några färre. En anledning till att ha dem är om det skulle finnas specifika program som man väljer att använda, t ex photoshop eller autocad för alla! men det finns ju inte så...» (Ja)
- Det verkar inte vara överfullt, men befolkat, i de salarna, så jag antar att det är bra avvägt.» (Ja)
- De är dock oerhört långsamma.» (Ja)
- De borde absolut inte bli fler. Windowsdatorerna är skitsega!!!» (Ja)
- Ja, det är positivt eftersom det alltid finns en dator ledig som man kan använda då.» (Ja)
- Det är ju bra att ha dem för program som inte fungerar på unix men fler windowsdatorer vill inte se!» (Ja)
- Ja och nej, borde kanske vara en liten datasal med windows och ett gäng på vån 4.» (Ja)
- Brukar finnas lediga ifall man vill ha det.» (Ja)
- Det är helt okej. Kanske hade varit bra med några windowsdatorer på våning 4, nånting borta vid F-huset eller nåt.» (Ja)
- Nu finns det bara en sal, va? En sal på vån 7 är bra, för det funkar lite bättre med min bärbara och med filer man skapar i labbet där de har Windows. Annars bör det vara Linux på resten. Och Windowsdatorerna på vån 7 får gärna ha PSpice på sig, och ett bildredigeringsprogram som kan skapa eps-filer. Har inte hittat detta.» (Ja)
- Men de får inte bli färre. » (Ja)
- Kunde möjligtvis varit färre, är la knappt någon som brukar använda dem. Man kan ju köra ntstart på unixdatorerna dessutom om man behöver word eller nåtgot sådant.» (Ja)
- Inte många på F använder windows, så i det avseendet är de gansa meningslösa...» (Ja)
- Fler behövs i alla fall inte, och det är bra att de är där de är.» (Ja)
- Se ovan kommentar, jag tror en sal räcker mer än väl. Om det nödvändigtvis skall vara två tycker jag att de äldre datorerna borde vara de som konverteras till windows datorer. » (Nej)
- är alldeles för många windowsdatorer, borde inte finnas några alls, har aldrig använt dem förutom en gång då alla andra var upptagna, tog 10 min att logga in! aldrig mer. Det är bra att de är lite avskillda från de andra då de luktar lite illa.» (Nej)
- Windowsdatorerna är sega och nästan inte bra till nåt» (Nej)
- Jag vet inte hur det ligger till men det känns som om windows datorerna är långsamma.» (Nej)
- För många.» (Nej)
- Ingen använder Windows-datorerna på vån 7, medan Linux-salarna ofta är fulla.» (Nej)
- HÖGST en datorsal med Windows, absolut inte mer!» (Nej)
- Ta bort!» (Nej)
- Antalet borde kanske halveras.» (Nej)
- För många, jag använder aldrig Windows i skolan. Det är väl bara utländska masters-studenter som behöver dem eller?» (Nej)
- för många» (Nej)
- De är för få.» (Nej)
- Finns ingen anledning till att ha windows-datorer för F-studenter» (Nej)
- Placering har jag egentligen ingen åsikt om. I DD vån 4 hade det väl varit olämpligt att ha Windowsdatorer eftersom olika datorämnen ju handleds där. Antal: Man kan utan problem dra ner till en sal där uppe. De överanvänds ju inte direkt idag. Programvara: De borde förses med LabView och PSpice. Enda gången jag har velat använda Windowsburkarna var vid expfysförstudier. Enda andra stället de programmen finns är ju i ET-labbet, och där kommer man ju inte alltid in under helgerna...» (Nej)
- ok om några är med windows men inte så många som det är nu.» (Nej)
- Jag tycker inte de behövs och det är ofta ganska tomt där inne (ändå väljer jag att inte gå dit). En sal max tycker jag. Vad gäller placeringen så är den väl rimlig, bland de andra datorerna är ju logiskt. Men max en sal, tycker det "inkräktar" för mycket som det är just nu. Jag har även ideologiska åsikter i ämnet. Jag tycker proprietära mjukvaror bör undvikas där det finns rimliga alternativ i vår studiemiljö. Att Linux är huvudoperativet på F tycker jag är väldigt trevligt.» (Nej)
- De är helt värdelösa, de är knappt anslutna till nätverket och man har inte tillgång till den programmvara man är van ifrån på linuxburkarna, bort med skiten.» (Nej)
- Vad jag skulle vilja se för samtliga de datorerna är dual boot med linux. Mitt intryck är att Windowsdatorerna inte är särskilt uppskattade som arbetsmaskiner, och jag ser inte särskilt mycket anledning att de ska behöva vara windowsmaskiner specifikt.» (Nej)
- INGEN använder dem, sätt dem i DD så de som spelar kan sitta där å mysa. » (Nej)
- De är för många. Det är väldigt sällan som jag har behövt använda en Windows dator. Däremot har nästan alla Unix datorer varit upptagna ibland.» (Nej)
- Har svårt att se poängen med windowsdatorerna, uppfattar det som att de skulle användas mer ifall det låg UNIX på även dessa.» (Nej)
- Antalet borde vara noll.» (Nej)
- Undviker windowsdatorerna, ser inget behov till att ha dem.» (Nej)
- För många. Ingen vill sitta där» (Nej)
- Behövs inte så många Windowsdatorer.» (Nej)
- Antalet unix-datorer är för få, och windows-datorerna är lite för många. Men det är bra att det finns några.» (Nej)
- återgå till unix på alla» (Nej)
- Det finns en poäng med att ha ett par windowsdatorer. Men de datasalarna används inte alls lika mycket som de andra.» (Nej)
- Det kan vara svårt att hitta lediga datorplatser, samtidigt som rummen med Windows i princip är tomma - de används oftast som en sista utväg. Förut fanns en windows terminal server dit man kunde ansluta vid behov. Föreslår att man återgår till det systemet, eftersom man då är oberoende av både fysisk placering och antal arbetsstationer som behövs. Ett annat alternativ, om behovet av windows är tillräckligt lågt, kan vara att hänvisa till bibliotekets datorer.» (Nej)
- Lite för många, har aldrig behövt använda just Windows i studierna.» (Nej)
- Är der någon på F som använder windows?» (Nej)
- Jag tycker det är för många windows datorer. Det är nästan aldrig någon som använder dem. Jag prövade en gång och upplevde dom som väldigt slöa.» (Nej)
- Det verkar onödigt att ha så många då trycket på linux-datorerna oftast är större. Det är väldigt sällan som det är bättre med en windows-dator» (Nej)
- För många» (Nej)
- Om det hade funnits fler unix-datorer hade det varit bra...många ggr har alla unix-datorer varit upptagna, medan det suttit två pers sammanlagt i de båda datorsalarna med windows. » (Nej)
- De är tyvärr inte speciellt snabba och fungerar inte så bra med Chalmers i övrigt unixanpassade system och jag skulle tro att de skulle kunna användas mer om de fick tillbaka Unix.» (Nej)
- Har ingen som helst användning av windowsdatorer, utom till att spela spel på.» (Nej)
- För många. Använder dem bara när all linuxdatorer är upptagna.» (Nej)
- Jag tycker att de är för många och i vägen.» (Nej)
- De är för många. De går inte att använda till något vettigt skolarbete. » (Nej)
- De är mest ivägen och det är extremt sällan man behöver använda dem.» (Nej)
- Ingen verkar använda dem» (Nej)
- De är datorsalarnas bölder. Virtualisering via *nix ftw. Svindyrt?» (Nej)
- Med tanke på att all info man fick på datorintroduktionen handlade om hur program funkade i linux så känns det dumt med windows.» (Nej)
- Då jag hänger mycket på plan 7 skulle jag gärna se att windowsdatorerna placerades någon annanstans. Som det blev när de kom gjordes dem till speldatorer enligt uppfattningen att det är det enda de duger till.» (Nej)
- Inte så förtjust i Windows» (Nej)
- Varför ens ha dem? Ser ingen som helst anledning...Förut kunde vi ju logga in på en UNIX dator till en windowsdator remote. Varför försvann det? Alla UNIXdatorer är alltid upptagna medans folk använer windowsdatorerna om de itne hittar nån annan.» (Nej)
- Personligen tycker jag de är för många (eller övriga för få) - det har hänt att linuxdatorerna alla är upptagna medan det står tomma windowssalar. » (Nej)
- De är i jämförelse helt oanvändbara. Det enda de är bättre på är att testa hur hemsidor ser ut i Internet Explorer, men det hade gått med hälften så många Windows-datorer, eller med rdesktop.» (Nej)
- Vi klarar oss utan windows.» (Nej)
- de bör vara färre och flyttas ner till vån 4. av de som trivs på vån 7 använder i större utsträckning linux. detta är min uppfattning» (Nej)
- Borde vara fler.» (Nej)
- Svåråtkomliga » (Nej)
- Windowsdatorerna är groteskt sega och nästan helt oanvändbara. » (Nej)
- Ta bort dem. Det är ganska ofta fullt vid de andra datorerna och ingen vid windowsdatorerna och det kan man förstå. De flesta tar helt enkelt hellre en linuxmaskin.» (Nej)
- För många» (Nej)
- Det är för många datorer med Windows, de 2 salarna på vån 7 i F-huset är nästan alltid tomma för de flesta (inkl jag själv) föredrar uppenbarligen Unix framför Windows.» (Nej)
- Bort med windows. De som finns brukar sällan nyttjas.» (Nej)
- Ser helst mindre datorer med Windows på.» (Nej)
- Är aldrig fullt i den salen/salarna och själv föredrar jag windows men inte till skolans ändamål, plus att de mycket långsammare.» (Nej)
- varför finns dom?? jag har aldrig använt dom, känns bara onödigt när man har alla sina saker ordnade för linux.» (Nej)
- Windowsdatorsalarna är allt som ofta tomma när de andra salarna är fulla. Jag upplever dem som mindre användbara än Unixdatorerna, framförallt när det gäller skolarbete och skulle gärna se att antalet reducerades. Till spel dög dem gått, åtminstone fram till att någon tog bort spelen.» (Nej)
- För många och de suger» (Nej)
- Fler med windows, tack.» (Nej)
- Det finns för många. Även om det är proppfullt i alla UNIX-salarna står Windows-datorerna i princip tomma.» (Nej)
- Jag har ingen nytta av dem alls.» (Nej)
- Jag ser personligen ingen anledning till att använda Windows, men kan ändå tycka att det kanske finns plats för på sin höjd 4-6 datorer med win. Att få lära sig och inse potentialen med Unix är en av de bästa sakerna med F. » (Nej)
- Vad ska man göra med Windows?» (Nej)
- För mycket windows» (Nej)
- För många» (Nej)
- Dels går de bara att använda till att spela på. De är också för många och i allmänhet bara onödiga.» (Nej)
- De är onödiga, mest störande att det är olika sorter.» (Nej)
- Det är konstigt att windowsdatorerna är de enda jag får i mitt usb-minne i. varför är det inte fysiskt möjligt att använda det på unixdatorerna?» (Ingen åsikt)
- Använder inte Windows.» (Ingen åsikt)
- Onödigt med windowsdatorer» (Ingen åsikt)
- så länge det finns tillgång till linuxdatorer så är jag nöjd.» (Ingen åsikt)
- dålig information, vet ej» (Ingen åsikt)
- visste inte att de fanns, men har heller inte upplevt ett behov.» (Ingen åsikt)
- för min del kunde vi gärna skippa windows helt och hållet, men ja har inget emot att det finns en handfull.. däremot är det bra att vi har uteslutande unix i DD» (Ingen åsikt)
- Har aldrig använt dem och förstår inte vad jag ska ha dem till när jag lagt ner så stor möda på att lära mig UNIX. Det sitter aldrig någon vid dem så varför inte gör om dem till UNIX (eller åtminstone hälften). Det brukar bli fullt då och då ju..» (Ingen åsikt)
- Jag har inget behov av Windows-datorer.» (Ingen åsikt)
- Tycker windowsdatorerna känns väldigt sega. Därför drar jag mig för att använda dom.» (Ingen åsikt)
- Undviker windowsdatorerna så långt det går.» (Ingen åsikt)
- varför ha dem?» (Ingen åsikt)
- Har inte använt dem» (Ingen åsikt)
- Jag använder dem aldrig» (Ingen åsikt)
- Jag sitter hellre vid Unix datorerna och har därför ingen åsikt om det behövs fler Windowsdatorer.» (Ingen åsikt)


F-sektionen disponerar idag, utöver Focus och Styretrummet, fyra lokaler samt utrymme i skyddsrummet som alla ligger i direkt anslutning till Focus via korridoren.

8. Anser du att lokalerna idag disponeras på ett bra sätt? Varför/varför inte?

151 svarande

Ja»61 40%
Nej»20 13%
Ingen åsikt»70 46%

Genomsnitt: 2.05

- Skyddsrummet är ett skämt. Det håller ju endast ett fåtal personer. Har någon tänkt på radonhalten? Övriga lokaler används ej av dödligt folk. Det är bara utrymmen för sektionens nomenklatura.» (?)
- De som har behov (i min kännedom) av lokal eller förvaringsutrymme har det, och ingen av de föreningar som har rum skulle kunna klara sig lika bra utan (min tolkning av hur mycket rummen används).» (Ja)
- Focus är stort nog för oss dödliga. En garderob eller förvaringshörna vore dock bra att ha.» (Ja)
- De föreningar som behöver ha ett rum har det och skrubben fungerar fint. bra med styretrummet som alla kommer in i. DOCK BORDE VI VERKLIGEN HA HILBERT OCKSÅ... det hade känts mer rätt nu när vi är fler på sektionen.» (Ja)
- Kommittéerna gör mycket bra för sektionen och förtjänar de rummen. Man kan dock fråga sig om spexet verkligen ska premieras med så mycket plats i skyddsrummet.» (Ja)
- De som har lokalen har behov av rummen för att kunna genomföra de arr och andra tjänster de utför för sektionen» (Ja)
- Viktigt för föreningarna att ha dem» (Ja)
- Men kanske lite mer utrymme,...» (Ja)
- Bra föreningslokaler. Typiskt "studentigt"» (Ja)
- Ja de tycker jag, men de borde städas..de stinker ofta fruktansvärt vidrigt där. Iaf i korridoren. Överlag borde hela den korridoren göras rent å Focus borde byggas om å göras om grundlgt. Ta bort köket som alla kan använad å skapa något som enbart används till sittningar. Ta Lapalce eller liknade som förebild. Det är rent städat och man kan faktiskt äta där utan riskera bli sjuk. » (Ja)
- Föreningar är bra att ha!» (Ja)
- Ja. DP, F6 och NollK behöver (och förtjänar) rum, och jag tycker faktiskt att Foc ska ha ett också. Dock behöver NollK antingen en skrubb typ DP/F6, eller utrymme i och access till skyddsrummet, under nollningen.» (Ja)
- Luktar dock vidrigt i korridoren där. Något borde göras, hårdare kontroll av städning etc.» (Ja)
- Vi borde flytta flipprena in till skyddsrummet och ge flipprare nyckel. I övrigt tycker jag lokalerna utnyttjas mycket bra. » (Ja)
- det är föreningsrum, önskar vi hade fler.» (Ja)
- Sektionens föreningar med behov av lager har dem, detta är väl optimerat.» (Ja)
- Att de fyra kommiteerna ska ha varsit rum är rimligt med tanke på hur mycket de bidrar till sektionen. Däremot upplever jag inte korridorpartiet som särkilt trevligt, dels för att det är helt fönsterlöst (svårt att göra något åt), men också på grund av lukt och fläckar.» (Ja)
- Fast vi borde även få Hillbert av GU fysik» (Ja)
- De kommittéer som har rum verkar vara de som har användning för rum... » (Ja)
- Det är ifrågasättbart om focumateriet behöver en egen sektionslokal. Jag vet inte heller varför stora delar av skyddsrummet är tomma, det kanske är värt att undersöka vem som disponerar över detta utrymme.» (Nej)
- ge nollk mer plats.» (Nej)
- alla lokaler ligger delvis under jord, sådana lokaler lämpar sig inte för människor.» (Nej)
- Fokus är trångt vid lunch. Även om det är svårt att förena lunchlokal med sektionslokal går funktionaliett före. Man borde få plats med fler.» (Nej)
- Focus är så sunkigt att man inte vill vara där. Sen kan man ju fråga sig vad som motiverar att Foc får ett rum, när vissa andra föreningar inte får det.» (Nej)
- Jag tycker att korridoren mellan föreningsrummen och hissen samt focus luktar rent utsagt förjävligt.» (Nej)
- FnollK är i stort behov av förvaringsutrymme i skyddsrummet för matrial/matriel att använda mellan nollningarna.» (Nej)
- hade ingen aning om att dessa fanns till allmän förfogan» (Nej)
- Varför har FOC ett rum????????????????????» (Nej)
- Det luktar skunk i korridoren och ser groteskt otrevligt ut i föreningsrummen. Man kan inte tro att det är F-are som huserar där. Gillar heller inte att det ska kapsas och drickas en massa i de där rummen.» (Nej)
- De används bara för fylla...» (Nej)
- Riv ut alla tjoller rum och gör ett stort fint focus varför slösa utrymme på några enstaka personer, när det råder utrymmes brist?» (Nej)
- Jag tycker vi borde fasa ut lite av föreningsdräggen och ge även andra möjlighet att använda lokalerna. Idag monopoliserar en väldigt liten grupp på nästan alla sektionens resurser, utav ren tradition.» (Nej)
- Ingen studiemiljö.» (Nej)
- Jag vet inte exakt vad de nyttjas till, så kan inte säga så mycket om saken.» (Ingen åsikt)
- Det är väl trevligt för de som är aktiva i föreningar att de har rum, och det gäller många personer och det betyder nog mycket för dem. Det luktar ofta ganska illa i korridoren, gammal öl skulle jag gissa. Det går nog inte få det ena av ovanstående utan det andra dock.» (Ingen åsikt)
- Hur disponeras de?» (Ingen åsikt)
- brukar inte vara där » (Ingen åsikt)
- det känns som om vissa lokaler bara används för supande. men vad annars kan man ha de där rummen till?» (Ingen åsikt)
- De används väl mest till drickande?» (Ingen åsikt)
- jag känner inte till dem direkt.. men som jag skrev i tidigare kommentar hade det inte skadat med mer utrymme utöver focus. » (Ingen åsikt)
- Har knappt tittat in i dem, har som mest gått förbi.» (Ingen åsikt)
- Som sagt är jag inte så intresserad av föreningslivet på F. De kan väl få ha sina drägglokaler, det är ändå hyffsat omysigt där nere i källaren så jag vet inte om de kan användas till något annat.» (Ingen åsikt)
- Har inte sett dem på länge och är inte insatt i verksamheten då jag är gammal.» (Ingen åsikt)
- Har aldrig besökt någon av dessa lokaler utöver Focus.» (Ingen åsikt)
- Personligen bryr jag mig inte, men kan tycka att t.ex. en viss förening är lite väl sluten och att de tillgångar de får från styret främst kommer dess medlemmar till gagn. Här sitter man ofta länge också. » (Ingen åsikt)
- Bara sett lokalerna en gång. Vet inte hur de används och vet inte hur de skall användas. Dålig info?» (Ingen åsikt)
- Antar att det är rummen som DP, Nollk samt styret har? Det är alltid bra för föreningar att ha fasta lokaler att vara i för kontinuitetens och lätt-tillgänglighetens skull.» (Ingen åsikt)

9. Om nej, hur bör de användas istället?

- Svår fråga, onekligen så¨,skulle FnolLK antagligen kunna använda en del av skyddsrummet för att förvara en del av de smått otympliga saker som idag förvaras i detta rum. »
- De bör användas som förråd.»
- Se ovan»
- Mindre sunkigt och mer ordentligt.»
- utöka med hilbert, gemensam placering av alla automater. fler micros»
- Det räcker med ett rum till de två föreningarna som har hand om fester idag.»
- pingis- och/eller biljardrum förslagsvis, där folk INTE kan festa och sabba grejerna. Gärna i skyddsrummet.»
- Fixa lukten, det är äckligt. Föreningarna kan behålla sina rum, de jobbar hårt för dem.»
- Vi bör riva väggarna och göra utrymme för luft och ljus. »
- säg upp lokalerna och fixa större gemensamma utrymmen istället»
- - »
- ja.. vet inte»
- Har SNF något eget rum? Det borde de ha, de är den viktigaste föreningen på fysik. De är värda ett eget rum då deras jobb är ovärderligt. Det kanske skulle hjälpa nyrekryteringen till SNF, vilket jag har fått uppfattningen om att det går lite trögt.»
- Föreningarna kan få behålla sina rum som de är men gör något åt korridoren samt städa upp i rummen så man slipper skämmas ögonen ur sig när man går förbi.»
- det finns utrymme för fler skåp i mc2 och vissa föreningar skulle behöva bättre lagringsutrymmen»
- Som ett stort focus»
- skyddsrummet skulle kunna utnyttjas bättre. och enligt mig även styrelserummet skulle kunna utnyttjas mycket bättre med tanke på hur stort rum det är...»
- Vore nice med ett vilorum nånstans. »
- Studieplatser skulle vara bra, men fler som inte är i anslutning till fokus.»

10. Övriga kommentarer?

- Fixa DD! Det går knappt att arbeta där som det är nu, det är inte ok att mer än hälften (?) av sektionens datorer är i princip obrukbara pga ett dåligt konstruerat ventilationssystem. »
- tysta ner flipprena. det är kul att folk kan spela, men det stör riktigt mycket, man kan inte riktigt slappna av i fokus. »
- Hälsa teknologskyddsombudet på fysikteknologsektionen från mig! »
- Windowsdatorerna bore ha LaTeX»
- Lås upp till GU aka jag vill också ha access till Laplace :)»
- Focus den finaste sektions-lokalen på Chalmers!»
- 1. Med ett ökat antal TM-teknologer så blir det nog ganska trångt i Focus vid lunchtid. Det vore utmärkt om Hilbert kunde tas över. 2. Jag är emot situationen med Laplace. 3. Skulle skåpet i Focusbaren kunna lagas? 4. Städningen av Focus blir bristfällig när nollorna inte kommer dit och städar. Speciellt med kår- och sektionsobligatorieavskaffning lär man få titta på nya städrutiner. 5. Tidigare fanns det en ordentlig häftapparat i fysikbiblioteket. Kan man få dit något sådant igen, eller till någon annan plats? Det är inte alltid man bör omkring på en sådan, men det är ju alltid dags att lämna in någonting som borde häftas. Likadant när det gäller hålslag - kanske då även en av lite kraftigare typ för kompendier och liknande. 6. Mer skåp åt folket! Det finns ju skåp på FL vån 5, varför inte på 6 och 7?»
- Varför behöver man trycka koden för att komma till datorsalarna på våning sju i hissen på dagtid? Det är ju ändå öppet från FB-salen t ex, men även från FL-trapphuset. Ett café som fanns förr hade säkert varit trevligt att ha igen, men jag kan tänka mig att det är svårt att få att gå ihop ekonomiskt.»
- Ventilationen i DD skulle behöva åtgärdas.»
- Det vore väldigt najs, om någon kunde ta tag i att hotta upp signes!»
- Jag anser med mycket stark övertygelse att Fantomen bör bytas ut mot Kalle Anka.»
- De sektionsaktiva på F är sjukt seriösa och duktiga. Cred till er!»
- Inga biobiljetter denna gången? :(»
- Sade i en kommentar här uppe men tål att upprepas. Sektionen borde snarast arbeta fram en miljöpolicy som är gemensam för alla föreningar och som bland annat borde reglera sopsoretering vid användade av fokus. »
- I stort en positiv inställning»
- Det luktar för jävligt i korridoren till focus»
- GD är kall och det är trångt för ben överallt!»
- TM, eget "Focus" ?»
- Så ltie kan göra så mkt. Lite färg måla om lite korridorer å liknande. Se över datorsalarnas ventilation..allvarligt hur svårt kan det vara ? Fler studierum...finns utreymmer överallt som itne används..allts om behövs e lite bord å stolar. När det närmar sig tentaveckor så finns aldrig nåt ställer vara på. Kompisar som hälsat på från andra universitet å högskolor har blivit chockade över hur dåligt ställt vi har det med studielokaler.»
- det behövs bättre studieplatser.. kanske med fönster?!»
- Skåp! Skåp! Skåp! Skåp! Skåp! Det är helt klart största problemet. Det kan bli omöjliga mängder böcker att släpa. Man vill gärna kunna ha sina physics/mathematics handbook till hands, och kursböcker + anteckningar.. ofta egen dator med sig också.. skönt att då kunna lämna böckerna i skolan. Ett system för det istället för anarki kanske? Deposition/hyra? Skriftligt avtal? Förbud mot att förvara datorer/alkohol etc i?»
- Jag tror inte det är meningsfullt att låta studenterna själva ansvara för den fysiska miljön i t.ex. fokus. Lokalutvärderingar genomförs typiskt var 5-6 år inför en lokalförbättring. (Man köper inte nya möbler och pyntar så ofta). Jag tror inte studentverksamhet är byggt för att hantera frågor som dyker upp med så långa avstånd i tiden. Hela studentgrejen bygger på kontinuitet. Allt som inte koms ihåg i mer än 2 år glöms bort. Jag tycker att personer från Chalmers åtminstonne borde vara involverade i uppföljning av studielokaler och lokaler över huvud taget. »
- Bra med en utvärdering!»


Kursutvärderingssystem från